Pascal Bruil

Even voorstellen

Sinds een flink aantal jaren geef ik met veel plezier bijlessen in de technische/exacte en aanverwante vakken en de economische vakken. Ik heb daarmee al diverse leerlingen en studenten geholpen. Dat heb ik heel lang kunnen combineren met mijn werk in het bedrijfsleven. Maar op een gegeven moment kwam het punt dat ik moest gaan kiezen: of je doet iets voor 200% of je doet het niet is wel iets dat bij mij past.

Inmiddels heb ik daarom van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben mijn hart gaan volgen en richt mij nu volledig op het geven van bijlessen en op de coaching van leerlingen en studenten. Daarnaast geef ik trainingen ter voorbereiding op de CCVX-voortentamens (het voortentamen voor de meeste universiteiten) en wiskunde T, help ik leerlingen met hun staatsexamens en geef ik lezingen en trainingen op het gebied van sterrenkunde. Daarnaast ben ik een van de oprichters van het samenwerkingsverband Studio Einstein waarbij we diverse hoogbegaafde leerlingen die dreigen vast te lopen of die behoefte hebben aan verrijking begeleiden.

Ik hoor vaak: “je snapt het of je snapt het niet. Of je haalt een vier of je haalt een zeven.” Daar ben ik het niet mee eens. 

Toch blijven de exacte en de economische vakken wel iets anders dan andere vakken. Je hebt een bijzondere aanpak nodig.  Je redt het niet alleen door de theorie uit je hoofd te leren. Je zult systematisch te werk moeten gaan en het vertrouwen moeten hebben dat je “er wel uit komt” als je vastloopt. En daarbij moet je soms buiten de gebaande paden durven gaan. Zo ontwikkel je je eigen stijl en je eigen manier. In de “nieuwe stijl” zoals deze sinds een aantal jaar op alle middelbare scholen wordt aangeboden, wordt veel meer van leerlingen verwacht. Zeker op havo of vwo niveau zul je echt moeten nadenken over oplossingen. En wordt verder veel zelfstandigheid van je verwacht. Alles bij elkaar valt het soms niet mee!

Teveel leerlingen en studenten laten zich echter ontmoedigen doordat ze vastlopen. Maar ik zie vastlopen juist als het begin om de leerstof echt te begrijpen. Ook wanneer je bijzondere leerproblemen hebt, want ik heb juist van deze groep leerlingen geleerd dat je met een heldere uitleg, een dosis geduld en veel herhaling heel veel kunt bereiken.

Het is voor mij vooral een uitdaging om je een goede probleemaanpak te leren en zo je inzicht te verbeteren. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk jouw manier te volgen. Wanneer je dan vastloopt, kunnen we samen op zoek naar de oorzaak van het probleem en dat wegnemen. Door het stellen van vragen of het geven van tips ga ik je helpen om te ontdekken hoe je in de toekomst zelfstandig soortgelijke vraagstukken op kunt lossen. Iedereen wordt geboren met talenten. En misschien kunnen we jouw (verborgen) talenten wel gaan inzetten en verbaas je jezelf over wat je allemaal wel kunt!

Bij mij is bijles geen bijzaak en gaat het geven van bijlessen veel verder dan het inhoudelijk oplossen van vragen, het structureren van je werk of het maken van huiswerk. Het is een ontdekkingsreis door de stof en de concepten, waarbij je soms een gids nodig hebt. En dat gidsen lukt alleen als je voldoende ver boven de stof staat. Dat is de reden waarom ik niet met studenten of leerlingen samenwerk die het vak op de middelbare school hebben gehad en daar wel goed in waren. En dat is ook de reden waarom ik het bijlescoaching noem. Ik bied dan ook alleen bijlessen aan in de vakken die ik zelf heb gestudeerd of tijdens mijn studie heb bestudeerd. Doordat ik daarnaast ruim twintig jaar in het bedrijfsleven heb gewerkt en heb leidinggegeven aan grote organisatie en projecten, heb ik ook veel coachingservaring. Daar heb ik in die periode ook diverse trainingen en opleidingen in gevolgd. Ik vind het een cadeautje als ik dat ook kan toepassen bij het geven van bijlessen.

Samen met jou werken aan een beter resultaat geeft mij enorm veel energie. Dat is de allerbelangrijkste reden waarom ik het geven van bijlessen en trainingen en het coachen van leerlingen en studenten zo geweldig leuk vind. Ik kijk er dan ook naar uit om jou te helpen!

Bel direct
Route