Pascal Bruil

Even voorstellen

Sinds een aantal jaren ben ik bijlescoach in de exacte en de technische vakken. Ik heb al diverse leerlingen en studenten geholpen met hun wiskunde, natuurkunde of scheikunde en alle aanverwante vakken, van vmbo tot en met vwo en van mbo tot en met universitair. Verder geef ik trainingen ter voorbereiding op de CCVX-voortentamens (het voortentamen voor de meeste universiteiten) en wiskunde T, help ik leerlingen met hun staatsexamens en geef ik lezingen over de ruimte en het ontstaan van het heelal en de ontwikkelingen in de hedendaagse natuur- en sterrenkunde. En coach ik hoogbegaafde jongeren en help hen hun leerhonger te stillen.

Over de exacte vakken hoor ik vaak: “je snapt het of je snapt het niet. Of je haalt een vier of je haalt een zeven.” Daar ben ik het niet mee eens.

Toch blijven de exacte vakken wel anders dan andere vakken. Je hebt een bijzondere aanpak nodig. Je redt het niet alleen door de theorie uit je hoofd te leren. Je zult systematisch te werk moeten gaan en het vertrouwen moeten hebben dat je “er wel uit komt” als je vastloopt. En daarbij moet je soms buiten de gebaande paden durven gaan. Zo ontwikkel je je eigen stijl en je eigen manier.

Teveel leerlingen en studenten laten zich ontmoedigen doordat ze vastlopen. Maar ik zie vastlopen juist als het begin om de leerstof echt te begrijpen. Ook wanneer je bijzondere leerproblemen hebt, want ik heb juist van deze groep leerlingen geleerd dat je met een heldere uitleg, een dosis geduld en veel herhaling heel veel kunt bereiken.

Het is voor mij vooral een uitdaging om je een goede probleemaanpak te leren en zo je inzicht in de exacte vakken te verbeteren. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk jouw manier te volgen. Wanneer je dan vastloopt, kunnen we samen op zoek naar de oorzaak van het probleem en dat wegnemen. Iedereen wordt geboren met talenten. En misschien kunnen we jouw (verborgen) talenten wel gaan inzetten en verbaas je jezelf over wat je allemaal wel kunt! Ik streef naar een optimale samenwerking met de docenten op school. Dat gaat soms heel goed en soms wat minder goed; ik merk dat sommige docenten nog niet toe zijn aan de stap om te gaan samenwerken met externe mensen, maar ik denk dat dit echt noodzakelijk is in de toekomst. En ik geloof dat als we allemaal samenwerken aan hetzelfde doel, dat het schijnbaar onmogelijke voor iedereen echt bereikbaar kan worden. En dat zeg ik ook op basis van mijn eigen ervaringen uit mijn middelbare schooltijd!

Samenwerken (samen werken) aan een beter resultaat geeft mij enorm veel energie. Dat is de belangrijkste reden waarom ik het geven van bijlessen en trainingen zo geweldig leuk vind. Ik kijk er dan ook naar uit om jou te helpen!