Voorbereiding op de CCVX-voortentamens

Stel, je hebt de studie van je dromen gevonden, alleen ben je in de vierde vergeten om dat ene bètavak te kiezen dat verplicht is om toegelaten te worden. Droom in duigen? Nee hoor, er is een uitweg!

Het overkomt veel scholieren. Je kiest eind derde klas een profiel op basis van de vakken waar je een goed cijfer voor staat. Dan ga je open dagen bezoeken en vind je een toffe studie, maar blijk je daar toch wiskunde A, B, scheikunde, natuurkunde of biologie voor nodig te hebben. Je kunt dan het vak inhalen in een tussenjaar en eind van dat jaar staatsexamen doen. Maar wist je dat het ook sneller kan? Door het CCVX-voortentamen te maken kan je aanstaande september al gaan studeren.

Het CCVX-voortentamen is een examen dat de examenstof van de bètavakken op de middelbare school toetst en het wordt erkend door bijna alle Nederlandse en Belgische universiteiten. Het wordt geaccepteerd bij geneeskunde, tandheelkunde en economische en technische opleidingen. Je maakt dit examen vóórdat je meedoet aan de selectie, vandaar de naam voortentamen.

Een groot voordeel van het CCVX-tentamen is dat het meerdere keren per jaar wordt afgenomen en er zit geen mondeling bij. Je bent dus niet afhankelijk van het staatsexamen waar je maar één keer per jaar aan mee kunt doen. Ook op havoniveau is het mogelijk om op aanvraag een voortentamen afleggen, zodat je snel aan je hbo-opleiding kan beginnen.

Wat kan E=mc2 bijlescoaching voor jou betekenen?

Om je voor te bereiden op het voortentamen, kan je bij E=mc2 bijlescoaching een op maat gemaakte individuele cursus volgen van het bètavak dat jij nog mist op je eindlijst. Dit wordt dan op jouw niveau gepland in in jouw studietempo, waarbij wel het uitgangspunt is dat je de onderbouwstof voor wiskunde beheerst. Je haalt dan bijvoorbeeld in de zomer dat vak in en sluit af met het CCVX-voortentamen. In september start je meteen met de hbo- of WO-studie waar je je voor hebt aangemeld. Je kunt ook kijken of ze bij de studie die jij wilt doen een februari-instroom hebben. Dat geeft je iets meer tijd. En afstand hoeft geen enkel probleem te zijn want de trainingen zijn prima online te volgen. Door een speciaal ontwikkeld programma voor online bijlessen kan je alles prima volgen en kan er gewoon met elkaar worden gesproken!

Heb je alle stof zelf doorgewerkt en wil je hulp bij het echt klaarstomen voor het CCVX voortentamen dan is het ook zeer goed mogelijk om een voortentamentraining te volgen. Er wordt dan intensief geoefend met recente CCVX-tentamens. Je krijgt dan niet alleen een enorme oefening, maar je herhaalt tegelijkertijd alle belangrijke onderdelen van de stof nog eens grondig.

In één jaar alle bètavakken inhalen

Ook als je meerdere bètavakken nodig hebt om in aanmerking te komen voor je droomstudie, is er geen nood aan de man. In één jaar kun je bij ons met een op maat gemaakt programma de vakken inhalen die je nog mist. Dat is even bikkelen, maar dat is het helemaal waard als je straks in de collegebanken zit bij de studie waar je je zinnen op had gezet.

Het CCVX-tentamen staat qua inhoud en moeilijkheidsgraad betreft ongeveer gelijk aan het vwo-eindexamen. Voor het vwo-eindexamen staan er voor wiskunde 520, voor natuurkunde 480 en voor scheikunde en biologie 440 studielasturen ingeruimd. Dat komt minimaal neer op 220 uur les en 220 uur zelfstudie verspreid over een periode van 3 jaar (dus de bovenbouw van het vwo).

Omdat veel mensen zich dit niet realiseren of denken dat ze zich wel op eigen houtje kunnen voorbereiden op het CCVX-voortentamen is het slagingspercentage erg laag. Het is wel eens voorgekomen dat 80% was gezakt!

Het slagen voor de CCVX-voortentamens is vaak wel een essentiële stap om toegelaten te worden tot de studie van jouw dromen. Het is daarom raadzaam om het niet te laten aankomen op het tentamen in juli. Er is dan voor september geen herkansing meer mogelijk. Als je het niet haalt dan kan je in september niet beginnen. Doe, als het enigszins kan, de CCVX-tentamens op eerdere data (november en/of april). Je kan dan, mocht dat nodig zijn, nog herkansen.

Wat zijn de voordelen van begeleiding door E=mc2 bijlescoaching?

Wanneer je je laat begeleiden door E=mc2 bijlescoaching dan vergroot je jouw kans op slagen aanzienlijk. Wat belangrijk is te onthouden is dat de CCVX-voortentamens aanzienlijk verschillen van de normale vwo-eindexamens wat betreft opzet en stijl. Als je uitsluitend oefent met een vwo-examenbundel, dan bereid je je zeker niet optimaal voor!  Wanneer je kiest voor een intensieve begeleiding via E=mc2 bijlescoaching dan hoef je daar in principe geen boeken voor te kopen. Via deze site kan je dan inloggen op een afgeschermde leerlingenpagina waarop veel lesmateriaal te vinden is en waarop veel online links zijn te vinden naar bijvoorbeeld YouTube-filmpjes met perfecte uitleg van een bepaald onderwerp. 

Wil je toch boeken aanschaffen, kies dan voor het vak natuurkunde de boeken van Natuurkunde Overal (4-5-6V), voor scheikunde de boeken van Chemie Overal (4-5-6V) en voor wiskunde de boeken van Getal en Ruimte (4-5-6V). Voor biologie zijn de boeken van Nectar prima geschikt voor zelfstudie, maar je kan ook kiezen voor de online variant van Biologie Voor Jou. Let erop dat je wel de nieuwste drukken aanschaft, zeker als je op zoek gaat naar tweedehands boeken. En denk eraan dat je voor alle vakken behalve wiskunde een Binas nodig hebt (6e editie) en een niet-grafische rekenmachine (bijv de Casio fx-82). Ook voor wiskunde is alleen een niet-grafische rekenmachine toegestaan.

Wat kan je zelf al doen ter voorbereiding?

Het blijkt dat veel studenten de onderbouwkennis toch wel onderschatten. Ze gaan onvoorbereid een CCVX voortentamentraining in en dat is vooral voor wiskunde niet echt verstandig, zo niet onmogelijk. Bovendien wordt de stof van de onderbouw als bekend verondersteld. Het wordt dus kort aangestipt maar wordt niet uitgebreid behandeld. Om je daarbij alvast een beetje te helpen, vind je hier een boekje dat de algebra van de onderbouw behandelt. Het blijkt namelijk dat de meesten daar toch wel heel veel kostbare tijd aan kwijt zijn. Deze kennis heb je trouwens ook nodig bij vakken als natuurkunde en scheikunde. Doe er je voordeel mee!

Wiskunde A

 • Functies en grafieken
 • Rijen en recurrente betrekkingen
 • Differentiaalrekening en toepassingen
 • Statistiek en kansrekening

Natuurkunde

 • Golven
 • Beweging en wisselwerking
 • Lading en veld
 • Straling en materie
 • Kwantumwereld en relativiteit

Biologie

 • Zelfregulatie
 • Zelforganisatie
 • Interactie
 • Reproductie
 • Evolutie

Wiskunde B

 • Algebraïsche vaardigheden
 • Functies en grafieken
 • Differentiaal- en integraalrekening
 • Discrete analyse
 • Goniometrische functies
 • Voortgezette meetkunde

Scheikunde

 • Stoffen en materialen
 • Chemisch rekenen
 • Koolstofchemie
 • Chemische processen en duurzaamheid

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag om je CCVX certificaat te behalen? Dan kun je bij ons dictaten bestellen die de complete lesstof bevatten, inclusief veel oefenmateriaal! je hoeft dan dus geen dure boeken aan te schaffen! Op dit moment is het dictaat voor natuurkunde klaar en beschikbaar. De overige dictaten volgen in de loop van het jaar! Kijk in onze Webshop voor het dictaat en voor de meest recente voortentamens!

CCVX-voortentamen trainingen

Heb je alle tentamenstof doorgewerkt en kan je wat hulp gebruiken bij het klaarstomen voor het CCVX-voortentamen? Dan is onze  VOORTENTAMENTRAINING echt iets voor jou!

We gaan dan intensief oefenen met recente CCVX-tentamens. Behalve dat het een enorme goede oefening is, nemen we ook de stof nog eens grondig door.

Wil je meer informatie of wil je je inschrijven voor een of meerdere van onze Voortentamentrainingen?

Bel direct
Route